Hoppa till sidans innehåll

Skridskor & material


Redan när barnen börjar i skridskoskola är det viktigt att skridskorna är bra och fungerande eftersom barnens framsteg är mycket beroende av skridskornas kvalité.

Att köpa bra skridskor behöver inte innebära att de gör ett stort hål i din ekonomi. Nästan alla tillverkarna av konståkningsskridskor har nybörjarmodeller i sitt sortiment med lite enklare skenor. Dessa fungerar ofta de första 1-2 åren.Det finns även en begagnad marknad för välskötta konståkningsskridskor. Antingen letar man själv efter ett par välskötta begagnade skridskor eller så köper man nya. Sköter man sina skridskor så kan de säljas för en betydande del av ny-priset då barnet växt ur dem. Begagnade skridskor av god kvalitet finns ett nästan omättligt sug efter. Ofta kan ett par skridskor passera ett flertal åkare då barn växer fort.

Eftersom barnens fötter växer fort så är det kanske frestande att köpa för stora skridskor, som sedan räcker ett tag. Men detta kan innebära att barnet också får svårare att lära sig att åka. Naturligtvis så ska det finnas ett visst fritt utrymme i skon, men mer än 1cm är inte att rekommendera.

Här kan du se mer gällande föreningens hyrskridskor. 

Behöver du slipa skridskorna har klubben erfarna duktiga slipare. Mer info samt kontaktuppgifter ser du här. 

 

Alla tränare arbetar först med att lära barnen att stå riktigt d.v.s. så att skridskorna bildar 90 graders vinkel mot isen. Detta är av stor betydelse för den fortsatta träningen. Det är därför viktigt att vristen stöds av en känga med kraftigt och stadigt skaft. "Vanliga" skridskor, t ex Jofa, Piruett osv. som kan köpas i vanliga sportaffärer är olämpliga att åka på då de är för mjuka och inte orkar hålla vristen rak. Dessutom har dessa "fritidsskridskor" ofta en så dålig skena att det blir sämre resultat. 

Det kan också vara skadligt för fötter och vrister att stå snett ett helt träningspass. Eftersom man står 3-4 cm ovanför isen på en smal skena blir påfrestningen på vristen väldigt stor om man inte kan hålla den rak. Andra skäl till att barnen står snett eller har svårt att lära sig att åka är att skridskorna är för stora eller för löst knutna.

En korrekt snörning av kängorna är grundläggande:

  • för att hålla foten i sin naturliga ställning inuti kängan.
  • för att låta kängan arbeta på ett korrekt sätt, utan veck eller att tungan förskjuts i sidled.

Snörningen ska både ge stabilitet och vara behaglig. Längst fram på skridskon ska snörningen vara lösare knuten för att blodcirkulationen ska bli tillräcklig och för att tårna ska kunna röra på sig. Mitt på ska snörningen vara hårdare för att säkra att hälen ligger an mot kängan och en lite lösare snörning överst säkrar en behaglig passform.

 

Uppdaterad: 11 DEC 2018 09:17 Skribent: Maria Sälling
Epost: Adressen Gömd

kki_fb_gilla  

  

Bildresultat för youtube

   handbok Postadress:
KK Iskristallen Sundsvall - Konståkning
Box 890, Nordichallen
85124 Sundsvall

Besöksadress:
Johannedalsvägen 121
85634 Sundsvall

Kontakt:
Tel: 0722146340
E-post: This is a mailto link

Se all info